torstai 22. kesäkuuta 2017

Macleod´s Six

Maistelussa laivoilta löytyvä yksityisen Macleod´s-pullottajan miniatyyrisarja eri Skotlannin viskialueista.

1. Single Grain Scotch Whisky Lowland 40% (NAS)

Tuoksu: Ristiriitainen sekoitus pistävää alkoholia, pehmeää toffeeta ja ylikypsiä hedelmiä. Parfyymisuutta ja kukkaisuutta. Hetken lasissa olon jälkeen vanilja suorastaan hyökyy.
Maku: Yllättävän pehmeä. Toffeeta, kypsää hedelmäisyyttä, vaniljaa jälkimaussa. Alkoholisuus kummittelee taustalla mutta ei häiritsevästi. Positiivinen yllätys kun ei ole juurikaan kokemusta jyväviskeistä. Toisaalta olisihan tyhmää ottaa tällaiseen settiin mukaan mitään sekundaa..

(En tiedä onko tarkoituksellista, mutta kaikki viskit on täysin saman värisiä, joten ne on värjätty. Ehkä se auttaa puolueettomassa maistelussa.)

2. Single Malt Scotch Whisky Island 40% (NAS)

Tuoksu: Savuisuutta. Erikoinen välimuoto, ei niin vahvaa kuin islayn viskeissä eikä niin karua kuin Taliskerissa ja vahvempaa kuin vaikkapa Highland Parkissa.. Savun jälkeen makeaa sherryisyyttä ja jonkinlaista kevyttä mentolia tai yrttisyyttä. Savu ja sherry itse asiassa kietoutuvat toisiinsa erittäin hyvin.
Maku: Suolainen suutuntuma kautta linjan. Savu on pehmeää ja sitä siivittää makea hedelmäisyys. Jälkimaku on turpeinen, sikarintuhkaa.. Hedelmäisyys kuivuu loppua kohtia ja esiin tulee selvästi havaittavaa maltaan makua. Erikoinen ja ihan maukas viski.

3. Single Malt Scotch Whisky Speyside 40% (NAS)

Tuoksu: Hunajaa, kukkaisuutta ja hiukan äitelää alkoholisuutta kuten monissa blendeissä.
Maku: Keltaista hedelmäisyyttä ja hunajaa, jälkimaussa kevyttä maltaisuutta, tuoksun äitelyys ei tunnu maussa onneksi niin vahvasti. Tästä tulee mieleen Glenlivetin NAS-versiot. Jälkimaussa vaniljaa ja aavistus vaaleaa toffeeta.

4. Single Malt Scotch Whisky Highland 40% (NAS)

Tuoksu: Kevyttä kuivahedelmäisyyttä, toffeeta, aavistus suklaata ja vaniljaa, Mieleen tulee ehkä Balblair.
Maku: Maku ei ihan vastaa tuoksun odotuksia. Hedelmäisyys muuttuu kevyemmäksi ja maltaisuus tulee enemmän esiin. Vanilja tuntuu jälkimaussa, muuten makumaailma hiukan lässähtää.

5. Isle Of Skye 8 Yo Blended Whisky 40%

Sarjan viides viski ja blended, ikämerkitty kahdeksan vuotiaaksi. Nimestä päätellen sekoitteella voisi kuvitella olla tekemistä Taliskerin kanssa..
Tuoksu: Mieleen tulee kieltämättä Talisker, pippuria, hedelmää ja kevyttä savuisuutta. Olisiko jyväviskin osuutta kun vanilja on myös huomattavan paljon läsnä.
Maku: Aluksi Taliskerin tyylistä savua ja hedelmää, sitten jyväviskin vaniljaisuus saattelee aika lyhyeen ja kuivaan loppuun. Harmi kun ei ole juuri nyt saatavilla Taliskeria, nämä olisi mielenkiintoista testata rinnakkain.

6. Single Malt Scotch Whisky Islay 40% (NAS)

Tuoksu: Odotin turvejyrää mutta savuisuus on aika maltillista. Laittaisin tämän tyyliltään eniten tuonne Lagavulinin suuntaan, joskin paljon kevyempänä. Tuoksu ei oikein avaudu, keltainen hedelmäisyys, kevyt savuisuus ja vanilja tuovat mieleen enemmän jonkun ok-blendin kuin hyvän mallasviskin.
Maku: Mausta tulee myös mieleen Lagavulin, mutta taaskin vesitettynä versiona. "Tuhkainen" savuisuus tulee ensin, sitten kevyttä palvikinkkua ja loppumaussa vaniljaa. Ohut suutuntuma ja muutenkin aika tylsä esitys.

Päivän Biisinä Jeff Beck - Shape Of Things


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti