lauantai 14. toukokuuta 2016

Glengoyne 10 yo, 15 yo, 18 yo

Sain tuliaiseksi hauskan minipullopakkauksen Glengoynen viskejä. Näistä minulle aiemmin tuttu oli ainoastaan 10-vuotias versio. Sen lisäksi olen maistellut Glengoynelta joitakin eri versioita, mutta ainoastaan 21-vuotias pullote on jäänyt mieleen oikeinkin loistavana.

Glengoyne 10 yo

Tuoksu: Makeaa maltaisuutta ja keltaisia hedelmiä. Vaniljaa ja sitrusta.

Maku: Mukailee uskollisesti tuoksua, maltaisuutta ja hedelmäisyyttä. Vanilja ei nouse esiin yhtä paljon kuin tuoksussa.

Tasapainoinen mutta hieman tylsä esitys.

Glengoyne 15 yo

Tuoksu: Makea alku taas, mutta maltaisuus jää nyt taustalle ja esiin tulee enemmän kuivahedelmäisyyttä, kuten sultanarusinoita ja kuivattua aprikoosia. Taustalla tuntuu myös vaniljaista toffeeta.

Maku:  Makeus jatkuu, mutta nyt maltaisuus tulee taas enemmän esiin. Keltaisia kuivahedelmiä ja kevyttä pähkinäisyyttä, vanilja tuntuu jälkimaussa.

Sanoisin, että suurin ero 10-vuotiaaseen tulee tuoksussa. Maussa kuivahedelmäisyys myös korostuu, mutta ei luo suurta eroa nuoremman version välille. Kulmat ovat kyllä suoristuneet ja makuun on tullut iän myötä tiettyä hienostuneisuutta.

Glengoyne 18 yo

Tuoksu: Nyt ollaan eri sarjassa. Tyylikkään kypsän hedelmäinen tuoksu, mistä löytyy tummaa toffeeta, sacherkakkua, viikunaa ja luumua. Sherryisyydessään tästä tulee mieleen Aberlourin tyyli.

Maku: Tuhdin hedelmäinen alku, mitä sherryisyys hallitsee. Kuivattuja hedelmiä, viikunaa, luumua ja aprikoosia. Vanilja ei erotu yksin, vaan tuntuu hiukan kuin jäätelönä ja kinuskikastikkeena.

Tämä oli jo selkeä jälkiruokaviski. Mukava huomata, että näistä löytyi jonkinlainen kehityslinja. Sherrytynnyrit saavat todennäköisesti enemmän roolia Glengoynen varttuessa. 10- ja 15-Vuotiaissa bourbon-viimeistelyn vielä huomaa, mutta 18-vuotiaassa sherry jo jyrää aika lailla. Tämän 18-vuotiaan kanssa polttelin Oliva Serie O Robuston ja toimi oikein loistavasti. Muutenkin luulen, että Glengoynelle selkeästi ominainen makeus toimii hyvin sikareiden kanssa.

Päivän Biisinä Blind Willie Mctell - You Was Born To DieEi kommentteja:

Lähetä kommentti