tiistai 29. joulukuuta 2015

Macallan Amber (40%)

Tällä kertaa maistelussa pitkästä aikaa mallasviskiä Macallan-tislaamolta. Edellisestä kerrasta onkin vierähtänyt jostain syystä ainakin 7-8 vuotta. 10-Vuotias Cask Strenght ja 12-vuotias Sherry Cask, olivat aikoinaan suosikkejani Macallanilta, saa nähdä miten tämä uusi NAS-versio toimii.

Tuoksu: Terävän alkoholinen alku. Kirpeää hedelmäisyyttä, omenatoffeeta ja vaniljaa. Tästä tulee mieleen enemmän glenlivet 12 yo tai glenmorangie original, kuin macallan minkä muistan. Tuoksussa tuntuu myös sitrusta ja taustalla maltaisuutta. Muistikuvissani ollut macallanin pähkinäisyys ja kuivahedelmät puuttuvat täysin. Pidemmän aikaa lasissa oltua kuivahedelmistä tuntuu kuitenkin pieni henkäys.

Maku: Ensimaku on kirpeän hedelmäinen, ja aavistuksen pippurinen. Sitten omenaa, toffeeta ja taustalla maltaisuutta. Jälkimaussa tuntuu hunajaa ja vaniljaa. Tylsä.

Sinänsä ihan maistuva viski, mutta en ikinä tunnistaisi tätä macallaniksi vanhojen pullotteiden perusteella. Tästä tuli itse asiassa mieleen oikein mainio blendi Cutty Sark 12 yo, mutta se ei ole kovin mairittelevaa tämän hintaluokan single maltille.. Ymmärrän kyllä, että ajat ja ikämerkintöjen merkitys voivat muuttua, mutta tällä kertaa mennään minun mielestäni vähän metsään. Täytyisi maistella taas macallanin vanhempaa tuotantoa, että osaisin verrata näitä varmasti keskenään. Eri asia on tietysti se, jos tislaamon tavoitteena onkin ollut luoda jotain täysin uutta, eikä mennä vanhoja uria. Tällöin totean vain, että en tykkää tästä uudesta urasta.

Ajattelin kokeilla tämän kanssa Cohiba Robustoa. Viskin kevyen hedelmäinen makuprofiili voisi myötäillä kermaista cohibaa mukavasti.
Cohiba palaa loistavasti ja tarjoaa taas kerran samettisen pehmeää kahvia ja pähkinää, kermalla höystettynä. Viskin terävä alku taittuukin sikarin pehmeyteen ja esiin tulee yhdessä kanelin aromeja ja nougaata. Oikein makoisa yhdistelmä.

Ps. Kuvassa näkyvä joululahjaksi saamani kirja on tänä vuonna ilmestynyt "Olut, Viini, Viski Yhdessä". Mainiota luettavaa, suosittelen!

R.I.P Ian Fraser "Lemmy" Kilmister 24.12.1945-28.12.2015

Päivän Biisinä Motörhead - Whorehouse BluesEi kommentteja:

Lähetä kommentti