sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Saint James Reserve & Cohiba Siglo I

Tällä kertaa maistellaan uutta rommituttavuutta, sekä otetaan maisteluun sosialistisen kuuban lahja muun maailman kapitalismille.

Saint Jamesin rommit tulevat martiniquelta ja ne ovat niin sanottuja agricole-rommeja, jotka valmistetaan sokeriruo'on mehusta, ei melassista. Saint Jamesin erikoisuutena voisi mainita sen, että se on ainoa merentakainen tuote, mikä on saanut ranskalta saman alkuperäsuojauksen, kuin esimerkiksi konjakit ja samppanja: (appellation d'origine controlee/controlled designation of origin).

Tämänkertainen Saint James Reserve (40%), on kuitenkin sekoitus karibian eri alueiden rommeista. Siinä on tisleitä jamaikalta, guyanasta, guadalupelta sekä barbadokselta. Nuorimmat rommit on kypsytetty vähintään kaksi vuotta tammitynnyreissä ja mukana pitäisi olla tilkkanen jotain vanhaakin tavaraa.

Tuoksu alkaa makeana mutta alkoholisen pistävänä. Päällimmäisenä tuntuu creme bruleemaista vaniljaa sekä kypsää banaania, taustalla aavistus marjoja, kuten kypsää vadelmaa ja mansikkaa. Alkoholin pistävyys on kyllä aika päällekäyvää.
Suutuntuma myötäilee aika lailla tuoksua. Ensin pistävää alkoholia, sitten makeutta. Pinacoladamaista kookosta ja ananasta vaniljan kera. Jälkimaku on lyhyt ja kuiva.
Perusrommi, minkä voi jo aavistaa hintaluokasta. Toimii kuitenkin ihan mukavasti juomasekoituksissa ja/tai kahvin ja sikarin kera.

Sikarina tälle on cohiba siglo I. Jostain syystä on käynyt niin, etten ole koko bloggaamisaikanani polttanut yhtään cohibaa. Se ei ole sinänsä suuri yllätys koska en ole kyseisen merkin suurimpia ihailijoita. Cohiba on kuitenkin ehkä juuri se lippulaiva, mikä symbolisoi kuubalaista sikaria maailmalla. Minua on aina huvittanut että cohiba on monille länkkäreille jonkinlainen statussymboli, millä osoitetaan varallisuutta ja asemaa. Huvittavaa siksi koska tiedetään, että valmistusmaa on niitä viimeisiä kommunismin linnakeita pallollamme (ainakin teoriassa).

Cohiban pienintä osastoa edustava siglo I on minulle uusi tuttavuus. Odotukset ovat kuitenkin korkealla, koska usein kuubalaiset osaavat yllättää positiivisesti juuri tässä kokoluokassa.
Veto on aavistuksen tiukka. Alku on pettymys, aika perustupakkaa, toki ihan hyvää sellaista. Pähkinäisyyttä,  maitokahvia, seetriä. Maku paranee hieman keskivaiheilla ja sävyjä alkaa löytyä enemmän. Maukas pieni sikari, mutta täyteläisyys jää ehkä hieman uupumaan odotuksista. Tästä kokoluokasta löytyy mielestäni parempia, halvempia kuubalaisia.
Rommi ja sikari miettivät hetken miltä yhteiselo maistuu. Aluksi rommi tuntuu jyräävän mutta pienen vesilisän kanssa sikarikin löytää paikkansa. Yhteismaussa tuntuu vaniljaa ja sokeripaahdettua ananasta. Ei paha.

Päivän Biisinä Jimmy Rogers - You´re SweetEi kommentteja:

Lähetä kommentti