maanantai 16. joulukuuta 2013

Tapaksia ja Paellaa

Olen seurannut Yle Teemalta Ruokamatka Espanjassa-ohjelmaa, missä Englantilainen kokki Rick Stein kiertää ympäri Espanjaa tutustuen eri aluiden ruokakulttuureihin.

Steinin innostuneisuus on sitä luokkaa, ettei se voi olla tarttumatta katsojaan, niinpä minäkin astelin tässä päivänä muutamana Stockmannin ruokaosastolle espanjan herkut mielessäni.

Ajattelin tekaista muutamat tapakset ja pääruoaksi paellaa. Tapasten kanssa päätin kokeilla ruokajuomaksi kuivaa vaaleaa sherryä, mikä ohjelman perusteella on lähes ainoa oikea tapasjuoma. Paellan seuraksi varasin tutummin espanjalaista punaviiniä.

Tapakset

1. Marinoidut oliivit. Heitä oliivien sekaan sitruunamehua, oliiviöljyä, valkosipulia, suolaa ja mustapippuria.

2. Patonkia ja serrano-kinkkua. Pirskota oliiviöljyä patonkiviipaleille ja paahda niitä uunissa hetken aikaa. Lisää päälle hyvälaatuista tomaattimurskaa ja viipale serrano-kinkkua.

3. Täytetyt paprikat. Halkaise säilötyt paprikat levyksi. Levitä niiden pinnalle tuorejuustoa missä on valkosipulia, sitruunamehua, suolaa ja mustapippuria. Kääri rullaksi ja kiinnitä cocktail-tikuilla, leikkaa annospaloiksi.

4. Manchego juustoa ja hunajaa. Leikkaa hyvälaatuinen manchego paloiksi ja tarjoa sen kanssa juoksevaa hunajaa.




Paella

1. Paista pilkottu chorizomakkara ja siirrä sivuun.

2. Paista kanat samalla pannulla ja mausta savupaprikalla, suolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Siirrä sivuun chorizon kaveriksi.

3. Kuullota pannulla iso sipuli pilkottuna ja muutama valkosipulinkynsi. Lisää joukkoon kolme kaltattua tomaattia, jotka on pilkottu ja siemenet poistettu.

4. Kun tomaatit ovat hiukan kuullottuneet, lisää joukkoon paellariisiä noin kaksi desiä. Paistele seosta hetken aikaa ja lisää sitten kanalientä niin, että ainekset peittyvät. Anna kiehua hiljakseen ja lisää vähitellen lientä kunnes riisi on sopivan kypsää. Mausta suolalla, mustapippurilla, sahramilla tai kurkumalla. Lisää joukkoon pussi pakasteherneitä.

5. Paista toisella pannulla oliiviöljyssä valikoituja äyriäisiä. Itse paistoin jättikatkaravun pyrstöjä, mustekalarenkaita ja simpukoita. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

6. Kokoa soppa. Lisää kanat ja chorizot riisin sekaan ja sekoita. Lisää joukkoon äyriäiset ja pinnalle pilkottua lehtipersiljaa ja sitruunalohkoja.



Päivän biisinä Christopher Cross - Sailing

2 kommenttia:

  1. Kerro toki kokemukset sherrystä ja viinistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tehnyt tarkempaa analyysiä juomista tällä kertaa, mutta sherrystä voin todeta, että kyllä ne espanjalaiset taitaa olla oikeassa tapasjuoman suhteen. Erityisesti juusto toimi loistavasti sen kanssa. Hillomaisen tuhti punaviini sopi hyvin paellan kanssa, luulen että chorizolla oli siinä suuri rooli.

      Poista