perjantai 27. joulukuuta 2013

Bunnahabhain XII & Por Larranaga Petit Coronas Cabinet

Islayn saarelta tulee muutakin kuin tuhdin savuisia turvenuijaviskejä. Bunnahabhainin tislaamo on mielenkiintoinen oman tiensä kulkija, jonka viskien ominaispiirteisiin savu ei kuulu, joskin tälläinenkin tuote heiltä nykyään löytyy.
Sikarikaverina "Bunnalle", on tällä kertaa kuubalainen Por Larranaga Petit Coronas Cabinet.

Muutama vuosi sitten Bunnahabhain uudisti rohkeasti linjaansa. He lopettivat viskinsä kylmäsuodattamisen, sekä nostivat pullotetun tuotteen alkoholimäärää, tavoitteenaan monipuolisempi makumaailma. Olen maistellut aiemmin heidän vanhaa versiotaan tästä 12-vuotiaasta viskistä ja nyt pääsin testamaan uutta versiota.

Bunnahabhain XII:n (46,3%) tuoksu on makean maltainen ja hiukan "epäpuhdas". Esiin tulee kuivattuja hedelmiä, kuten luumua ja aprikoosia. Vesilisällä hedelmäisyys vielä korostuu.

Ensimaku on kuivan hedelmäinen, jälkipotkun ollessa suolainen ja pippurinen. Tilkka vettä kesyttää viskiä hiukan, pippurisuus väistyy ja mausta tulee täyteläisempi. Nyt viskistä löytyy pähkinäisiä sävyjä ja jälkimaussa tuntuu pienen pieni savun kaiku.
Aika samanlaiset tunnelmat tästä tuli kuin vanhastakin versiosta. Mukaan on tullut ehkä lisää mausteisuutta ja tiettyä tuhtiutta viskin rungossa.

Por Larranaga palaa ja vetää hienosti. Ensisavu yllättää, maku on mausteisen tymäkkä, tuntuu kuin polttelisi nicaragulaista sikaria kuubalaisen sijaan!
Sitten maut hieman tasoittuvat, maitokahvin ja paahdetun pähkinän hallitessa. Mausteisuus tuntuu nyt pippurisuutena, edelleen nicaraguan tyyliin.. Aika erilainen kuubalainen minun makuuni, katsotaan miten käy viskin kanssa..

Ei hullumpaa, sikarin maku paranee viskin myötä. Näiden kahden yhteistyö tuottaa suuhun kuivahedelmäkakun makuja ja molempien pähkinäiset puolet sulautuvat mukavasti yhteen polttelun edetessä. Vaikka sekä viski että sikari ovat molemmat suhteellisen suoraviivaisia jyriä, yhdessä niistä muodostuu uusia ulottuvuuksia. Siltikään tästä Por Larranaga-versiosta ei tule suosikkiani..

Ja lopussa minun osuuteni jouluhässäkkään mikä on jo ohi. Tämä joululaulu kestää kuuntelua läpi vuoden!

Päivän Biisinä Freddie King - Christmas Tears Ei kommentteja:

Lähetä kommentti