sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Laulujen synty, eli ajatuksia vaikutteista suomirockissa

Koko populaarimusiikin historia on täynnä vaikutteita ja lainaamista. Ilman bluesia ei olisi esimerkiksi rock´n rollia. Näiden kahden tyylin yhteen naittajia olivat muun muassa Bo Diddley ja Chuck Berry. Blues antoi myös myöhemmin alkusysäyksen rockin monipuolistumiselle.

Suomirock nojasi alunperin Rautavaara/Helismaan perinteeseen ja/tai amerikan rytmimusiikkiin.
Olen pistänyt ajan kuluessa merkille joitakin kappaleita suomirockin ikoneilta, joista voi kuulla melkoisen selvät vaikutteet esikuviltaan.

Joskus esikuvan ja plagioinnin raja voi olla melko häilyvä. Tässä muutama esimerkki joissa olen huomannut merkittäviä yhtäläisyyksiä. Huomautan, että olen näiden kaikkien artistien suuri ihailija (kamala termi muuten..), joten kyse ei ole mustamaalaamisesta vaan vain viattomasta kiinnostuksesta aiheeseen.

Juice Leskisen klassikkokappale "Pilvee, Pilvee" lienee useimmille suomalaisille tuttu. Juicehan teki monia käännöskappaleita Pate Mustajärven soololevyille  ja useat näistä olivat brittiläisen The Sensational Alex Harvey Bandin tuotoksia. Molemmat mestarit olivat bändin suuria ihailijoita (taas tuo kamala termi..).

Kaikissa näissä tuotannoissa näkyy alkuperäisen tekijän leima, mutta Juicen Pilvee, Pilvee-kappaleessa tekijäksi on merkitty: sanat ja sävellys Juice Leskinen. Kuulija voi nyt itse päätellä oheisesta linkistä onko kyseessä vain vaikutteita, yhteensattumaa vai plagiointia Alex Harveyn kappaleesta..

Juice Leskinen - Pilvee Pilvee The Sensational Alex Harvey Band - Framed

Eppu Normaalin kitaristi Mikko "Pantse" Syrjän tiedetään olevan Yhdysvaltalaisen Steely Dan-yhtyeen suuri, (no niin taas se termi..), fani.
Steely Danin vaikutteet kuuluvat ehkä selvimmin Eppu Normaalin Tie Vie-levyllä. Levyn viimeinen ja ehdottomasti yksi yhtyeen aliarvostetuimpia kappaleita on Viihteen Kuningas. Tästä kappaleesta löydän ehkä suorimman yhteyden Steely Danin tuotantoon kertosäkeistössä.

Eppu Normaali - Viihteen Kuningas Steely Dan- Reelin In The Years

Dave Lindholm edusti sitä suomirockin pioneeriosastoa, joka ei ammentanut vaikutteitaan Rautavaara/ Helismaa-jatkumosta. Mutta sitäkin enemmän hän sai vaikutteita menestyksekkäästi amerikan folk-blues-rock-uranuurtajilta, kuten esimerkiksi Bob Dylanilta.
Tässä pieni esimerkki mahdollisista vaikutteista.

Dave Lindhom - Sä Avasit Oven Bob Dylan - Lay Lady Lay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti