maanantai 7. lokakuuta 2013

Blues

Jos joku on huomannut blogissani olevan pienen musiikkiosion, niin on ehkä arvannut että pidän bluesista. Löysin bluesmusiikin joskus varhaisteini-iässä, tarkkaa tilannetta en muista. En oikeastaan muista edes koska olen kuullut sitä ensimmäistä kertaa, mutta pikku hiljaa se jotenkin on koukuttanut minut.

Oma kitaransoittoharrastukseni varmasti siivitti tätä ihastumista. Blues on vuosien aikana seurannut minua välillä vähemmän ja välillä enemmän.

Jostain syystä kun kolmekymppiä tuli mittariin, niin blueskin  potkaisi kovemmin. Nykyinen tietotekniikka youtubeineen ja spotifyineen on tehnyt musiikin kuuntelusta helpompaa. Tieto leviää ja ehkä jo unohdetut artistit ja levyt tulevat esiin. Omantunto tietysti soimaa siitä saavatko kaikki artistit tästä tiedon vallankumouksesta korvauksensa..

Koko bluesin historiaa en ala käymään läpi, mutta ajattelin kirjoittaa joitakin "siluetteja" siitä mitkä jutut ovat vaikuttaneet minuun bluesissa. Aloitetaan siluetit niin sanotulla Chicago-bluesilla ja kolmella tämän tyylilajin edustajalla, joita yhdistää hämäävästi sama sukunimi.

Kolme Kuningasta

B.B King, Albert King, Freddie King. Nämä kolme blueskitaran kuningasta eivät ole nimestään huolimatta sukua toisilleen. Näitä kaikkia kolmea yhdistää erittäin vahva ja hieno lauluääni. Kitaristeina he edustavat hyvinkin erilaisia tyylejä.

B.B King

B.B King on näistä kolmesta se varsinainen The King Of Blues. Vuonna 1925 syntynyt laulaja-kitaristi porskuttaa edelleen. Hänet on noteerattu 100-parasta kitaristia äänestyksessä kuudenneksi ja Rock´N Roll Hall Of Fameen hän pääsi jo 1987.
Kitaristina hänen tavaramerkkinsä on vahva vibrato ja Gibson ES-335 kitara, jolle hän on antanut nimen Lucille. Hän on mahdollisesti eniten vaikutteita antanut kitaristi kautta aikojen.

 B.B King - Rock Me, Baby

Albert King 

Jättimäinen Albert King syntyi vuonna 1923. Albert King on mielestäni ehkä vähiten teknisin soittaja näistä kolmesta jos katsotaan kuinka soolot osuvat nuotilleen. Tunnetta ja asennetta kyllä riitti sitten senkin edestä. Vasenkätinen kitaristi, joka kuuleman mukaan ei käyttänyt  ylintä e-kieltä ollenkaan. Kuoli vuonna 1992  kotonaan sydänkohtaukseen ja tänä vuonna valittiin Rock´n Roll Hall Of Fameen. Käytti alavirettä mistä ehkä Stevie Ray Vaughankin sai vaikutteita.

Albert King - Born Under A Bad Sign

Freddie king

Freddie King syntyi vuonna 1934. Sukunimestä ei ole täyttä varmuutta, se saattoi olla myös Christian. Keikkaili pitkään taustamuusikkona kunnes oma ura urkeni. Seitsemänkymmentäluvulla sekoitti musiikkiinsa myös funkvaikutteita. Ensimmäisiä mustia artisteja, joilla oli valkoisia taustamuusikoita bändissään.
Teknisesti minun makuuni paras näistä kolmesta, hänellä oli erikoinen tapa kantaa kitaraa yhdellä olalla. Kuoli huonojen elintapojen ja liiallisen keikkailun takia vuonna 1976. Valittiin Rock´n Roll Hall Of Fameen vuonna 2012.

Freddie King - Have You Ever Loved A Woman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti