lauantai 26. lokakuuta 2013

Blues Vol.5

Kaksi Sähköistäjää.

Tällä kertaa blues-sarjassani kaksi bluesmiestä, jotka kuuluivat muiden muassa Jimi Hendrixin ja Stevie Ray Vaughanin suosikkeihin ja esikuviin. Kuulun itse samaan fanikaartiin, joten en ole huonossa seurassa tässä asiassa.

Lightin´Hopkins

Sam John Hopkins syntyi vuonna 1912 Centervillessa Teksasissa. Lightin´Hopkins sai omien sanojensa mukaan kipinän soittamiseen tavattuaan kahdeksanvuotiaana tuon ajan kuuluisan bluesmiehen  Blind Lemon Jeffersonin. Hänen kitaransoittonsa saikin paljon vaikutteita Jeffersonilta.
Lightin´Hopkins oli uransa alettua harvinaisen tuottelias levyttäjä bluesmuusikoksi, hän äänitti noin 800-1000 kappaletta urallaan ja on kaikkien aikojen tuotteliain bluesartisti.
Hänen soittotyylinsä sanotaan kehittyneen siitä, että hän soitti paljon yksin ilman taustabändiä. Tällä tavoin hän kehitteli tyylin, jossa soitetaan samalla bassokulkuja, rytmiä ja soolokohtia. Esimerkiksi Stevie Ray Vaughanin soitosta kuulee usein vaikutteita Hopkinsin tyylistä.
Ohjaaja Les Blank teki vuonna 1967 Lightin´Hopkinsista dokumenttifilmin; The Blues Accordin' to Lightnin' Hopkins.
Lightin´Hopkins kuoli syöpään vuonna 1982 Houstonissa. Hän oli 69-vuotias. Hänelle on pystytetty muistopatsas Crockettissa, Teksasissa.

Lightin´Hopkins - My Starter Won´t Start This Morning

Elmore James

Elmore Brooks, eli Elmore James syntyi vuonna 1918 Mississippin Richlandissa. Bluessoittajille tyypillisesti hän aloitti uransa taustamuusikkona. Tunnetuksi hän tuli hitillään Dust My Broom.
Elmore Jamesia pidetään slidekitaroinnin uranuurtajana. Hän oli ensimmäisiä soittajia, jotka alkoivat soittaa sähkökitaraa slidella ja tämä antoi sysäyksen oikeastaan täysin uudelle tyylille.
Vuonna 1951 alkanut levytysura tuotti monia nykyään tunnettuja bluesklassikkoja. Elmore Jamesin taidokas slidesoitto toimi suurena vaikuttajana myös monille myöhemmille kuuluisille kitaristeille kuten esimerkiksi Duane Allmanille ja Brian Jonesille.
Bluesmiehille valitettavan tyypillisesti Elmore Jamesille maistui alkoholi ja etenkin kotipolttoinen viski. Tämä johti osaltaan siihen, että Elmore James kuoli vuonna 1963 45-vuotiaana kolmanteen sydänkohtaukseensa.

Elmore James - Blues Before Sunrise

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti