perjantai 18. lokakuuta 2013

Blues Vol.4

Jatkoa sarjaan "blues-siluetteja".

Kaksi Erikoista

John Lee Hooker ja Bo Diddley, kaksi oman tiensä kulkijaa, joiden tyyliä ei oikein muihin voi sekoittaa.

John Lee Hooker

John Lee Hooker syntyi vuonna 1917 Mississipissä. Hän kehitti jo varhain oman omalaatuisen soittotyylinsä, mikä ei totellut tarkkoja sävelkulkuja ja sai vaikutteita muun muassa boogie woogie pianonsoitosta. Hänen tyyliään kutsutaan niin sanotuksi puhebluesiksi, mutta hänen tyylilajeihinsa on kuulunut myös folk-, delta-, country ja chigagoblues.
Rock´n Roll Hall Of Fameen hänet valittiin 1991 ja Blues Hall Of Fameen jo 1980. Hänellä on myös tähti Hollywood Walk Of Famella.
Ura nousi uuteen kukoistukseen vuonna 1989 albumilla The Healer. Levyllä soitti muun muassa Santana ja Bonnie Raitt ja levy voitti Grammy-palkinnon.
John Lee Hooker kuoli vuonna 2001 83-vuotiaana, juuri ennen suunniteltua Euroopan kiertuetta.

John Lee Hooker - Boom Boom

Bo Diddley

Ellas Otha Bates, esiintymisnimeltään Bo Diddley syntyi vuonna 1928 Mccombissa Mississipissä. Inspiraatio soittamiseen syttyi hänen nähtyään John Lee Hookerin keikan.
Bo Diddleyllä oli omalaatuinen soittotyyli, jota kutsutaan monesti "viidakkorytmiksi". Hänen musiikissaan kuuluu monia tyylejä kuten rock´n rollia, rhytm bluesia ja afrikkalaisia rytmejä.
Elämäntyöstään hänet on palkittu Grammylla ja hänellä on myös tähti Hollywood Walk Of Famella.
Tyyliltään hän muistutti esikuvaansa John Lee Hookeria siinä, että soittamisessa kokonaisuus oli enemmän kuin osiensa summa, fiilis ja rytmi ovat tärkeämpiä kuin yksittäiset kikkailut ja tarkat sävelkulut.
Bo Diddley oli ensimmäisiä miesartisteja, joka kelpuutti naisia soittajikseen bändiinsä.
Hän kuoli vuonna 2008 sydänkohtaukseen kotonaan.

Bo Diddley -Pretty Thing


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti