perjantai 11. lokakuuta 2013

Blues Vol.3

Chess-Levy-Yhtiö; Esikuvia, Räyhähenkiä Ja Pyhimyksiä.

Muddy Waters, Little Walter ja Howlin`Wolf olivat kolme suurta bluespersoonaa, jotka äänittivät kuuluisalle Chess-levy-yhtiölle 1950-60-luvulla.
Yhtiön muita tunnettuja artisteja olivat myös Buddy Guy, Chuck Berry ja Bo Diddley.

Chess-levy-yhtiöstä on tehty mainio Darnell Martinin ohjaama elokuva nimeltään Cadillac Records, kannattaa ehdottomasti tsekata jos osuu eteen.

Mutta nyt keskitymme kolmeen ensin mainittuun sankariin..

Muddy Waters

McKinley Morganfield, alias Muddy Waters syntyi vuonna 1913 Issaquena Countyssä Mississippissä. Häntä kutsutaan usein Chicago-bluesin isäksi.
Chicagoon muutettuaan hän nousi kansan suosioon ahkeralla keikkailulla eri klubeissa. Tullakseen paremmin kuulluksi baarin melussa, hän alkoi käyttämään sähkökitaraa ja vahvistinta. Muddy Watersista sanotaankin, että hän "sähköisti" delta-bluesin.
Chess-levy-yhtiön perustaja Leonard Chess löysi Muddyn talliinsa ja hänestä tuli pian yhtiön suosituin artisti. Lukutaidottomuutensa takia hän ei kuitenkaan juuri hyötynyt näistä levytyksistään.
Muddy Watersin katsotaan suuresti vaikuttaneen Iso-Britanniasta alkaneeseen blues-buumiin. Rolling Stones otti jopa nimensä Muddyn kappaleesta Rollin Stone, mikä oli alunperin Tommy McClennan tai Robert Petwayn biisi ja minkä taas Jimi Hendrix myöhemmin äänitti nimellä Catfish Blues.
Muddy Waters teki pitkän uran ja teki yhteistyötä monien artistien kanssa, hän muuan muassa levytti Johnny Winterin kanssa albumin  ja teki äänityksiä Rory Gallagherin, Steve Winwoodin ja Mitch Mitchelin kanssa.
McKinley Morganfield kuoli vuonna 1983 nukkuessaan.

Muddy Waters - Champagne & Reefer

Little Walter

Marion Walter Jacobs, eli Little Walter syntyi vuonna 1930 Marksvillessa Lousiannassa. Little Walteria pidetään bluesin huuliharppuvirtuoosina, samaan tapaan kuin Jimi Hendrix oli kitaransa kanssa.
Hän aloitti Muddy Watersin bändissä ja oli mukana monien artistien levyillä taustamuusikkona.
Oma läpimurto tuli vuonna 1952 instrumentaali-hitillä "Juke".
Little Walter kärsi alkoholismista ja hänellä oli melkoinen temperamentti, mikä ajoi hänet usein vaikeuksiin. Tämä huipentui vuonna 1968 kun hän keikan tauolla ajautui tappeluun ja häntä puukotettiin. Vaikka haavat olivat suhteellisen pieniä, hän kuoli seuraavana yönä kotonaan. Lopullista kuolinsyytä ei tiedetä varmasti.
Rock´n Roll  Hall Of Fameen hänet valittiin postuumisti vuonna 2008.

Little Walter - My Babe

Howlin´ Wolf

Chester Arthur Burnett, paremmin tunnettu nimellä Howlin´Wolf, syntyi vuonna 1910 White Stationissa Mississippissä. Monet pitävät Howlin´Wolfia kaikkien aikojen vaikuttavimpana blueslaulajana. Kaikukoppaa hänellä riittikin parimetrisessä ja lähes 140-kiloisessa kropassaan.
Howlin´Wolf oli siitä erikoinen bluesartisti, että hän pärjäsi hyvin niin urallaan kuin yksityiselämässään. Hän ei sekaantunut alkoholiin, huumeisiin ja villeihin naisiin, niin kuin monet muut aikalaisensa. Hän jopa opiskeli liiketaloutta hallitakseen bisneksensä paremmin.
Hän soitti niin kitaraa kuin huuliharppuakin, laulu oli kuitenkin hänen suurin vahvuutensa. Blues-soittajille epätavallisesti hän teki suurimman osan kappaleistaan itse, joskin monet hänen suurimmista hiteistään tulivat Chess-Recordsin hovisäveltäjä Willie Dixonin kynästä.
Sairastelusta kärsinyt bluesmestari kuoli vuonna 1976 leikkauspöydälle.
Howlin´Wolfin  muistoa vaalii voittoa tavoittelematon yhdistys, minkä tavoitteena on ylläpitää ja edistää bluesmusiikin perintöä. www.howlinwolffoundation.org

Howlin´ Wolf - Smokestack Lighting

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti