torstai 10. lokakuuta 2013

Blues Vol.2

Suistolta risteykseen piru kintereillä, eli lisää bluesin historiaa. 

Esittelyssä kolme alkuaikojen vaikuttajaa; Robert Johnson, Son House ja Mississippi John Hurt.

Robert Johnson

Robert Johnson on yksi legendaarisimmista bluesmuusikoista kautta aikojen, vaikka hän levytti vain 29-42 kappaletta vuosina 1936-1937.
Hän syntyi vuonna 1911 Hazlehurstissa Mississippissä. Kitaransoiton opittuaan hän kierteli ympäri suistoalueita soittaen kadunkulmissa ja tansseissa tippipalkalla.
Hän oli ilmeisen nopea oppimaan uusia asioita ja hän kehittelikin oman tyylinsä mikä monipuolisti deltabluesia. Hänen musiikkinsa toimi suurena innoittajana kuusikymmentäluvun bluesbuumissa Iso-Britanniassa. Eric Clapton ei omien sanojensa mukaan yhteen aikaan edes keskustellut sellaisen henkilön kanssa, joka ei tuntenut Johnsonin musiikkia.
Johnsonista liikkuu legenda, missä hän myy sielunsa paholaiselle, jotta oppisi soittamaan kitaraa. Huhu on todennäköisesti peräisin aikalaisestaan Tommy Johnsonista, joka väitti itse tehneensä näin. Son House ilmeisesti levitti juttua Robert Johnsonin nimissä.
Robert Johnson kuoli vuonna 1938, pahamaineisessa 27-vuoden iässä. Kuolinsyystä ei ole täyttä varmuutta. Kerrotaan, että mustasukkainen aviomies myrkytti hänet tansseissa viskiin laitetulla strykniinillä. Syynä saattoi olla myös keuhkokuume.
Rock´n Roll Hall Of Fameen hänet valittiin vuonna 1986 ja vuonna 2003 hänet valittiin Rolling Stone-lehden äänestyksessä maailman viidenneksi parhaaksi kitaristiksi.

Robert Johnson - Crossroad Blues

Son House

Son House oikealta nimeltään Edward James Junior syntyi vuonna 1902 (ehkä?) Mississippin Rivertonissa. Uskonnollisesta taustasta lähtöisin oleva Edward halusi vanhempien vastustuksesta huolimatta opetella soittamaan kitaraa. 
Son Housen soittotyyliä hallitsi sliden käyttö ja vaikuttava laulutapa, minkä sanottiin muistuttavan vankilalaulua.
Son House teki joitakin äänityksiä 30-luvulla Paramount Recordsille ja nämä savikiekoille tekemät äänitykset ovat nykyään haluttuja keräilykohteita. Häntä äänitti myös Yhdysvaltain kongressin kirjastoa varten kansantieteilijä Alan Lomax, joka äänitti monia muitakin hänen aikalaisiaan.
Nuoruudessaan Son House ampui miehen, omien sanojensa mukaan itsepuolustukseksi. Hän vapautui kahden vuoden jälkeen vanhempiensa vetoomuksesta.
Son House lopetti soittamisen vuosiksi, kunnes 1960-luvulla Yhdysvaltalainen rock-blues bändi Canned Heatin kitaristi Alan Wilson, otti häneen yhteyttä ja sai hänet taas innostumaan soittamisesta. Hän sai myös kunnon levysopimuksen ja esiintyi festivaaleilla ja kävi Euroopan kiertueilla jopa Suomessa.
Son House lopetti esiintymiset vuonna 1974 ja vuonna 1988 hän menehtyi kurkunpään syöpään.

Son House - Death Letter Blues

Mississippi John Hurt

John Smith Hurt syntyi vuonna 1892 tai 1893 Avalonissa Mississippissä. Hän opetteli soittamaan kitaraa 9-vuotiaana näppäilytyylillä ja tästä tyylistä tuli hänen tavaramerkkinsä.
Mississippi John Hurtin tyyliä voi sanoa countrybluesiksi. Hänen tyylinsä erottuu muista aikalaisistaan melodisuudellaan ja countrytyylisellä näppäilyllä.
Alkuaikojen levytysten jälkeen hänet löydettiin uudelleen 1960-luvulla, hän soitti festivaaleilla ja häntä pyydettiin muun muassa äänittämään kongressin kirjastoa varten.
John Smith Hurt kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1966.
Hänen vaikutuksensa on ollut suuri Amerikkalaiselle folk, pop, country ja rock-musiikille.

Mississippi John Hurt - Spike Driver Blues

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti