maanantai 23. syyskuuta 2013

Partagas Serie D No.5 & Taylor`s Late Bottled Vintage Port

Luvassa sikarin ja portviinin aikaansaamaa marjapiirakkaa.

Portviini. Mieleen tulee ehkä monelle Belgialainen huippuetsivä Hercule Poirot, jolle hovimestari George tuo juomat tarjottimellaan, samalla kumartaen jäätävän kohteliaasti hänelle ja vieraalleen.
Tai ehkä jollekin mieleen tulee se höpsö sukulaismuori, jonka portviinipullo on ollut avattuna jo vuodesta -79 ja kuitenkin edelleen siitä voi pienet naukut tarjota..

Tutustuin portviineihin vasta kun olin hurahtanut sikareihin. Monesta tuutista tuli: "Portviini on paras avec sikarille", ja tottahan se on, joskin se on vain yksi hyvistä juomista, ei suinkaan ainoa.

Jonkin verran portviinejä on tullut maisteltua ja jatkossa tulen niitä käsittelemään tässä blogissa, joskin ehkä hieman sivuosassa sikarin kanssa. Tämä johtuu siitä, että portviini toimii kyllä loistavasti sikarin kanssa, mutta ei minun mielestäni luo niin monipuolisia makuyhdistelmiä kuin jotkin muut juomat. Tästä voi olla varmasti eriäviä mielipiteitä, mutta tämä on vielä toistaiseksi minun kokemukseni.

Partagas on yksi suosikkikuubalaismerkeistäni ja Serie D No.4 on ollut aina yksi lempisikareistani. Se sai rajoitettuna eränä, vuonna 2008 pikkuveljen: Partagas Serie D No.5. Tämä oli myös robustokokoinen sikari, mutta hiukan pienempi ja eri blendillä kuin D4. Myöhemmin se otettiin mukaan perustuotantoon ja jokin aika sitten hankin näitä testaukseen itsellenikin.

Taylor`s Late Bottled Vintage Port löytyy Alkon valikoimista. Tuoksu on muhkea, mistä löytyy muun muassa metsämarjoja ja luumua. Maku on pehmeä ja lämmittävä, aavistuksen pippurinen.

Partagas Serie D No.5 syttyy ja vetää hyvin. Maku on aluksi hieman varovainen ja siinä tuntuu jonkinlainen "parfyyminen" sivumaku. Hiukan epämiellyttävä sivumaku jää taustalle ja esiin tulee espressoa, kanelia, ja pähkinää. Täyteläisyydessä tämä jää isoveljensä D4:än varjoon, mutta muuten makoisa pötkö.

Yhdessä nämä ovat herkulliset.. Kuten jo johdannossa enteilinkin, suuhun tulee marjapiirakan aromeita kun sikarin pähkinäisyys kohtaa portviinin marjaisuuden. Loistava yhdistelmä ja tämä olisi loistava päätös hyvälle aterialle.

Päivän biisinä Steely Dan  - Rikki Don´t Lose That Number
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti