maanantai 16. syyskuuta 2013

Hirvikäristys

Luvassa Suomalaista Kebabia.

Meikäläisen metsästysreissu lähestyy ja oli aika tonkia pakkasta, josko sinne olisi jotain lihaa vielä jäänyt. Yksi köntti hirvenlihaa sieltä löytyikin ja alkoi pohtiminen mitä siitä laittaisin.
Mielessä kävi jos jonkin näköiset piiperrykset ja fine dine-näpertelyt, mutta sitten muistin todellisen herkun: hirvikäristys!
Tämä Suomalainen versio kebabista on todella simppeli ruoka, mutta on oikein tehtynä todella herkullista. Pitää vain noudattaa muutamaa perussääntöä.

Näin minä tätä väsään:

Ota liha sulamaan muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön. Kun liha on vielä kohmeista, veistele siitä ohuita lastuja.
Laita pannu kuumenemaan, sitten paista lihoja voissa pienissä erissä (1.perussääntö). Suolaa ja pippuroi jokainen erä ja lisää aina hiukan voita jokaiseen paistoerään.
Lopuksi laita kaikki lihat pannuun, heitä sekaan muutama maustepippuri ja yksi laakerinlehti. Lisää vettä sen verran, että lihat peittyvät.
Anna hautua riittävän pitkään, lihan tyypistä riippuen vähintään tunti tai kaksi (2.perussääntö).
Kaveriksi tälle tietenkin perunamuusia. Suolakurkku ja puolukkasurvos toimii hyvin sivussa.

Jotkut käyttävät käristyksessä sipulia ja nesteenä olutta, mutta minun mielestäni tämä on todella hyvää näinkin. Mustapippurin, suolan ja voin määrässä ei kannata kitsastella. Luonnollisesti valurautapannu olisi paras tähän hommaan.
Käristys on loistavaa myös esimerkiksi pitaleivän välissä kebabin tapaan.

Päivän biisinä Elmore Leonard - Dust My Broom


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti