maanantai 2. syyskuuta 2013

Bouillabaisse

Luvassa elokuisia ahvenia ja Ranskalaista sekametelisoppaa.

Niin hieno kuin Suomen kesä onkin helteisenä heinäkuuna, kalamiehelle tuo aika on huonointa aikaa vuodesta. Kuha on oikeastaan ainoa kala, jonka voi yhyttää vaikkapa uistelemalla tyynenä kesäyönä pitkin järvenselkää tai jigailemalla syvyyksistä.

Elokuussa alkaa vihdoin elämää ilmestyä vesistöihin. Elokuun huippuhetki onkin allekirjoittaneelle se, kun ahvenet pakkautuvat tiettyihin paikkoihin saaristomerellä ja ovat näin hyvin kalastettavissa jigeillä.

Teimme kaverini kanssa tälläisen jigausreissun äskettäin ja saalista tuli ihan mukavasti. Näistä elokuun ensimmäisistä ahvenista minulla on ollut tapana tehdä Ranskalainen kalakeitto, eli bouillabaisse.

Olen hiukan mukaillut ohjetta ja tällä kertaa en käytä muuta kalaa tai äyriäisiä kuin ahventa. Pidän kovasti äyriäisistä ja esimerkiksi paellaan laitan niitä melkoisen kirjon. Tässä keitossa haluan kuitenkin korottaa ahvenen jalustalle siitä riemusta, että se on hienon makuinen kala ja hauska kalastaa.


Soppa-aineksia hankkimassa.

Bouillabasse on kotoisin Ranskan Marseillesta ja on paikallisten kalastajien satojen vuosien aikana kehittämä ruokalaji. Idea on sama mikä kaikilla muillakin kulttuureilla kalastajien keskuudessa, eli päivän saaliista tehdään rantaan tullessa soppa, mihin laitetaan kaikkea mitä pyydyksiin on jäänyt. Suomessa tälläinen tunnetaan rantakalana, mikä on hieno mutta ehkä unohdettu ruokalaji.

Ja mennäänpä asiaan..

Bouillabaisse

- 0,5-1 kg erillaisia kalafileitä ja äyriäisiä (tai pelkkää ahventa)
- 1 fenkoli, 2 lehtisellerinvartta, 3 salottisipulia, 2 porkkanaa, 5 valkosipulinkynttä
- 2 prk tomaattimurskaa
- sahramia, kuivattua timjamia ja rosmariinia
- 1/2 appelsiinin kuori ja yhden appelsiinin mehu
- 2-5 dl valkoviiniä, 1 l kalalientä (tehty esim. ahvenen perkeistä)
- suolaa, pippuria, sitruunamehua

Leikkaa kasvikset pieniksi ja kuulota ne kattilanpohjalla oliiviöljyssä. Lisää mukaan yrtit ja sahrami. Kaada kattilaan tomaatit, appelsiininmehu- ja paloiteltu kuori, kalaliemi ja valkoviini.
Anna kiehua hiljalleen 30-40 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
Lisää kalat joukkoon 10 minuuttia ennen tarjoilua. Lisänä voi tarjota aiolia ja paahdettua vaaleaa leipää.

Päivän biisinä Youn Sun Nah Manic Depression


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti