sunnuntai 25. elokuuta 2013

Rafael Gonzales Corona Extra & Isle of Jura Turas Mara

Luvassa lomautusuhan alla olevaa Kuubalaista tupakkaa sekä Skotlannin saarien kultaa viskin  muodossa.
Rafael Gonzales Corona Extra kuuluu niihin Kuubalaisiin sikareihin, joiden tuotannon Habanos on päättänyt lopettaa. Syy on todennäköisesti kaupallinen, koska sikarin laadussa ei minun tai monien muidenkaan kokemuksen mukaan ole mitään vikaa. Tänä päivänä suuret markkinat esimerkiksi Kiinassa ja Venäjällä vetävät sellaisella vauhdilla, että suosittujen Kuubalaisten merkkien kuten Cohiba, Montecristo, Romeo & Julieta, tuotantoa on pystyttävä lisäämään. Tällöin pienemmällä profiililla toimivat merkit joutuvat antamaan tilaa isommilleen. Harmillista, sillä näin monia loistavia sikareita on kadonnut ja katoaa valikoimista historian hämärään. Näin markkinavoimat valtaavat kai Kuubankin hiljalleen..
No vielä tätä herkkua kuitenkin onneksi löytyy. Polttovuorossa siis kyseinen pölli, jonka kaverina toimii ystävältäni saatu näytepullo Isle of Juran Turas Mara-viskiä. Isle of Jura ei ole ehkä arvostetuimpia tai tunnetuimpia viskitislaamoja, mutta laadukkaita tuotteita heiltäkin löytyy. Isle of Jura on myös kohtuullinen hintatasoltaan verrattuna joihinkin tämän päivän ylibrändättyihin merkkeihin. Tämän kehityksen ilmiöitä tuntuu olevan se että markkinointikoneiston kulut näkyvät enemmän ja enemmän lopputuotteen hinnassa.
Turas Mara ei kuulu Isle of Juran perusvalikoimaan. Ystäväni osti pullon lentokentältä Saksasta ja ymmärtääkseni tätä saakin vain laivoilta ja lentokentiltä. Tästäkö lienee juontaa viskin nimikin, sillä turas mara on gaelin-kieltä ja tarkoittaa "pitkää matkaa". Viskin kypsytykseen on käytetty neljää erillaista tynnyriä USA:sta, Ranskasta, Portugalista ja Espanjasta. Alkoholia löytyy 42 %.
Mutta itse asiaan..
Isle of Jura Turas Mara on väriltään perinteisen kultainen. Tuoksu on pehmeä ja hedelmäinen, makeaa maltaisuutta löytyy taustalta. Maussa maistuu aurinko, (jos saan heittäytyä hieman pittoreskiksi :)), keltaisia hedelmiä kuten banaania tai persikkaa. Mallas maistuu jälkimaussa, samoin kuin pieni toffeen aromi. Maukas viski, muttei mitenkään erikoinen tai persoonallinen. Corona Extra vetää hyvin ja palaa tasaisesti. Maku on mieto tai korkeintaan keskivahva. Tästäkin löytyy makeutta, suklaata ja ehkä paahdettua pähkinää. Entäpä nämä yhdessä? Ensin siemaus viskiä ja sitten sikaria päälle, ensin huomaan makeuden. Molempien makeus yhdistyy saaden aikaan karamellimaisia sävyjä. Lisäksi viski saa aikaan sikarin maussa sitrushedelmien aromia. Molemmat kumppanukset ovat aika mietoja, joten kumpikaan ei jyrää toistaan. Jokin pieni viimeinen silaus tästä puuttuu, mutta silti varsin hyvä yhdistelmä.
Ostaisinko tätä pullon kotiin? En mutta hyvä viski silti. Ostaisinko näitä sikareita lisää? Kyllä, maukas pölli.

Huomaa hieno sample-pullo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti